De huidige IT-wereld draait om trendanalyse, automatisering en schaalbaarheid. De manier waarop we onze serverfarms beheren verandert. Waar we vroeger voor onze servers zorgden alsof het huisdieren waren, worden ze nu behandeld als vee: met minimale inspanning en op grote schaal geautomatiseerd. Meer te weten komen over deze ontwikkelingen? 

Bezoek Snow op 2 oktober en ontdek de nieuwste inzichten op Linux-gebied!

 

Programma

09.00    Welkom

09.30    Lezing: Why the farmer is threatened with death – The new way to sysadmin

10.30    Pauze

11.00    Lezing: How to visualise your stable – Data & dashboards

12.00    Lunch

13.00    Workshop: Create your high tech farmhouse: Discover IoT

13.00    Workshop: Battle of the dialects: Go vs Python

13.00    Workshop: Dude, how’s my cow? Get started with Grafana (English)

16.00    Borrel

 

Lezing: Why the farmer is threathened with death

Als technisch fieldmanagers van Snow kijken Raimond en Patrick dagelijks in ‘de keuken’ bij de grootste en technisch meest innovatieve bedrijven van Nederland, waar zij Snow consultants begeleiden. Vanuit dit perspectief zullen ze aan de hand van concrete voorbeelden en metaforen toelichten hoe de rol van de traditionele systeembeheerder de afgelopen vijftien jaar is veranderd en zelfs aan het verdwijnen is… Daarbij werpen ze een korte, nostalgische blik op het verleden en schetsen ze het profiel en de mindset van de toekomstige ‘systeembeheerder’. Herken jij jezelf hierin?

Patrick Willemse

Patrick startte zijn carrière in 1997 als NOC-engineer en technisch projectleider bij internetproviders EuroNet Internet en Planet Internet. In deze rol is hij gegrepen door de veelzijdigheid en kracht van UNIX en UNIX afgeleide besturingssystemen, zoals Solaris, Linux en BSD. Vervolgens heeft Patrick verschillende rollen vervuld op het scheidingsvlak van IT en ‘de business’.

In zijn rol als technisch fieldmanager is Patrick verantwoordelijk voor de opdrachtinhoudelijke begeleiding en ontwikkeling van de Snow engineers en consultants. Hij is IPMA, ITIL, LPIC en AWS gecertificeerd.

Buiten Snow houdt Patrick zich bezig met fotografie, wijn en koffie. Daarnaast is hij als bestuurslid verbonden aan Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht.

Raimond Kollman

Al sinds zijn veertiende is Raimond bezig met computers. In die tijd kon je die alleen nog in Amsterdam kopen, dus ging hij met zijn ouders die kant op om er een aan te schaffen. In dit pre-internet tijdperk hield Raimond een landelijke lijst van Bulletin Boards bij, destijds dé manier om software te downloaden. Uiteindelijk volgde ook een IT-opleiding en carrière in de consultancy.

Twintig jaar geleden kwam Raimond bij Snow werken, toen het nog een start up was. Sinds die tijd heeft Raimond in diverse functies bijgedragen aan de groei van Snow, van Solaris-consultant, tot recruiter, tot technisch fieldmanager. Op dit moment is Raimond Hoofd Technisch Fieldmanagement bij Snow. Dit betekent dat hij niet meer hands-on in de techniek zit zoals onze consultants, maar hij blijft van alles zelf bouwen. Als Snower wil je weten hoe dingen werken en jezelf blijven ontwikkelen, zo heeft Raimond dit jaar Elasticsearch-training gevolgd en een cursus Inleiding psychologie. Verder is hij thuis veel bezig met home automation met een Raspberry Pi, allemaal op basis van Linux. Tot slot heeft hij drone video en fotografie als hobby, want: “Zo kom je nog eens buiten.” 😉

Lezing: How to visualise your stable

Tegenwoordig worden veel IT-tools gebouwd en ingezet om één specifieke taak super goed uit te voeren. Dit betekent dat er in een moderne IT-omgeving steeds meer tools naast elkaar worden gebruikt. Met zoveel applicaties en functionaliteiten, kan het lastig zijn het overzicht te bewaren. Hoe zorg je ervoor dat je de bomen door het bos kunt blijven zien? Om antwoord te geven op deze vraag, gaat Robert in deze talk meer vertellen over data en dashboards.

Robert Scholts

Sinds Robert het technische traineeship bij Snow heeft afgerond, werkt hij als Linux Engineer voor onze klanten. Als twaalfjarige ging Robert al aan de slag met Visual Basic, een reeks programmeertalen uitgebracht door Microsoft. Altijd was hij bezig met dingen uitproberen en doorgaan tot het lukte.

Robert is erg leergierig en de IT-wereld trok hem wel, dus hij begon zijn MBO-opleiding ICT-beheer. Hij vond dit te veel gericht op Windows en zag elke schoolopdracht als een uitdaging: “Hoe kan ik dit met Linux doen?” 

Tijdens zijn opleiding ging Robert als bijbaan een hele grote Minecraft-server onderhouden. Hij was verantwoordelijk voor de hele infrastructuur die op Linux draaide. Robert begon aan het technisch traineeship bij Snow omdat hij voortdurend bezig wil zijn met leren. Linux en techniek is niet alleen werk, maar echt een hobby. Een nieuw stukje software moet gelijk getest worden om te zien wat je ervan kunt maken. Andere hobby’s zijn het kijken van Marvel & Disney films in zijn mooie thuisbioscoop en het spelen en leiden van Goalball-wedstrijden. 

Workshop: Create your high tech farmhouse: Discover IoT

Automatisering is in de IT-wereld al langer een begrip, en die wereld komt steeds meer jouw huiskamer binnen. Internet of Things maakt onze directe leefomgeving slimmer, meetbaarder en eenvoudiger. Tenminste, als je het goed en veilig doet! 

In deze workshop ga je aan de slag met het automatiseren van een huis. We dagen je uit jouw huis voor je te laten denken door Home Assistent en opensource-oplossingen zo creatief mogelijk in te zetten. Wij zorgen ervoor dat je kunt inloggen op een VM die wij opzetten, jij zorgt voor je eigen laptop!

Koen Verhoeven

Koen volgde de opleiding Bedrijfskundige Informatica aan Avans in Den Bosch en werkte tijdens zijn studie bij een Apple Premium Reseller. Daarnaast startte hij zijn eigen bedrijf om mensen te helpen met hun Apple-producten, van installatie tot troubleshooting. Doordat Koen veel met Apple werkte, wilde hij meer van Unix weten.

Tijdens zijn studie leerde hij oplossingsgericht denken en bedrijfsprocessen optimaliseren aan de hand van IT-oplossingen. Super interessant, maar Koen wilde ook weten: “Hoe los je het probleem vervolgens technisch op?” In combinatie met zijn interesse in Unix, was het technische traineeship bij Snow daarom een logische stap. 

Op dit moment heeft Koen in zijn eigen huis al van alles geautomatiseerd: van lampen tot deursensoren tot meters voor zonnepanelen. IoT is zijn hobby en als Koen zich verveelt, gaat hij op zoek naar nieuwe toevoegingen om te testen voor zijn geautomatiseerde huis. Fun fact: Koen schrijft altijd met een vulpen. Sinds hij de IT in is gerold, is hij bewust meer gaan schrijven, omdat hij zo veel achter een scherm zit!

Workshop: Battle of the dialects: Go vs Python

Als Linux-beheerder zet je programmeertalen als Go en Python in om herhalende taken te automatiseren en zeker in moderne IT-omgevingen is dit essentieel. Hoe weet je welke taal je het beste kunt gebruiken?Tijdens deze workshop ga je twee programmeertalen vergelijken. Eerst leer je meer over Go en Python, daarna dagen we je uit een REST API te maken. Wat zijn belangrijke verschillen? Welke taal heeft jouw voorkeur? Waarom zou je in een bepaalde situatie beter voor Go kunnen kiezen dan Python, of andersom? Super handig om te leren voor jouw IT-carrière.

Je hoeft nog geen programmeer-ervaring te hebben om mee te doen aan de workshop. We zorgen ervoor dat je op weg geholpen wordt met tips en tricks. Ook voor gevorderden is de workshop uitdagend, want we stoppen er een paar opdrachten in die (te?) moeilijk zijn om op te lossen!

Chris van der Heijden

Een aantal jaar geleden werkte Chris in online marketing en vanuit deze rol liet hij een applicatie maken. Dit betekende dat hij software-ontwikkeling van dichtbij meemaakte en dacht: “Goh, misschien wil ik wel wat in de IT gaan doen!” Hij had ook al wat met SQL gewerkt en dan weet je hoe je het systeem iets moet laten doen, maar niet hoe het er onder water uit ziet. Juist dat vindt Chris interessant en leert hij nu bij Snow. 

Chris is een Brabander in hart en nieren. Mede door zijn ruime horecaverleden is hij een bourgondiër die daarnaast een ontzettende muziekliefhebber is. In het weekend kun je Chris tegenkomen bij een concert of technofeest.

Workshop: Dude, how’s my cow? Get started with Grafana (English)

Grafana is een opensource dashboard-applicatie waarmee je vrijwel alles kunt visualiseren wat er maar in je frontend of backend zit. Super handig! Tijdens deze workshop leer je de basisprincipes van datavisualisatie en hoe je Grafana gebruikt. Kennis van deze basisprincipes is eigenlijk onmisbaar in de huidige big-data-wereld.

De cursus beperkt zich echter niet alleen tot Grafana. Om iets te kunnen visualiseren is data nodig. De cursus geeft handvatten om interessante meetpunten te identificeren, deze te meten en de data te verwerken in een backend. Tijdens deze bijeenkomst gaan je aan de slag met Sensu (monitoring), InfluxDB (metrics) en Elastic (logging). 

Madalina is druk bezig om Nederlands te leren, maar zal deze workshop nog wel in het Engels verzorgen.

Madalina Panaete

In Roemenië volgde Madalina een Bachelor in toerisme. Ze houdt van reizen en werd in 2010 tijdens een vakantie verliefd op Nederland. Daarom kwam ze voor haar Master naar Nederland. De studie die ze volgde, sloot niet aan op haar verwachtingen. Ze besloot een DJ- en muziekproducer opleiding te volgen, vanwege haar passie voor technomuziek.

Ze heeft een aantal jaar in de muziekindustrie gewerkt, totdat ze vond dat het te veel om imago draaide en niet meer over de muziek ging. Muziek werd weer een hobby, en ze oriënteerde zich op een nieuwe carrière. Haar oog viel op Linux en opensource en een vriend die als Linux-engineer werkte, adviseerde haar om te studeren voor een RHCSA-certificering.

Madalina vindt het een uitdaging om te leren over alle verbindingen tussen systemen. Daarbij vindt ze het troubleshooten van systemen super leuk, omdat je dan analytisch te werk moet gaan. Wanneer je een error krijgt is het natuurlijk eerst frustrerend, maar als je het probleem oplost is het super bevredigend! Madalina wil uiteindelijk graag cloud architect worden. Als ze niet bezig is met haar werk, gaat ze graag wandelen op het strand of in de natuur. Als rustgevende tegenhanger van haar andere passie, technomuziek.

Praktisch

SUE Student Edition is het initiatief van Snow B.V., een consultancybedrijf en kenniscentrum op het gebied van Unix, Linux en opensource software. Zie Snow.nl voor meer info.

Locatie en bereikbaarheid

SUE Student Edition vindt plaats bij Snow B.V. op De Ooyen 11 in Geldermalsen. We zijn gemakkelijk te bereiken via de A15 (afslag 30) en voor ons pand kun je gratis parkeren. Ook zijn er laadpunten voor elektrische auto’s beschikbaar.

Kom je liever met het openbaar vervoer? Pak dan de trein naar station Geldermalsen. Op de kiss & ride aan de westzijde staan tussen 08.00 en 09.10 uur Snow-taxi’s voor je klaar die je een gratis ritje aanbieden!

Contact

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Stuur een mailtje naar academy@snow.nl
of bel ons gerust op +31 (0)345 – 656 666.

 

 

SUE Student Edition

Inschrijven

Meld je (gratis) aan voor SUE Student Edition:

 

 

PS Een impressie van afgelopen SUE vind je op https://sue2019.snow.nl
Klik hier als je meer wilt weten over Snow B.V.